Menu
sezonowanie drewna

Jak prawidłowo sezonować drewno kominkowe

Palenie drewnem w kominku może być czyste, wydajne i ekologiczne – i to jednocześnie! Aby jednak osiągnąć to wszystko, konieczne jest odpowiednie przygotowanie opału – a nie ma lepszego okresu, by to zrobić, niż lato. Sprawdzamy, jak prawidłowo sezonować drewno i poznajemy zalety tego rozwiązania!

Jak się przygotować?

Zanim pomyślimy o sezonowaniu drewna, musimy najpierw zadbać o odpowiednie miejsce. Optymalnym sposobem jest skonstruowanie drewutni lub zakup gotowej konstrukcji. Upewnijmy się, że nasza nowa drewutnia będzie miała wystarczająco dużo miejsca, by pomieścić zapas drewna potrzebny na cały sezon ogrzewania. Następnie czas udać się na zakupy i wypełnić drewutnię tanim, mokrym drewnem. Różnice w cenie pomiędzy suchym a mokrym drewnem są kolosalne, dlatego – jeżeli tylko dysponujemy odpowiednią ilością czasu i realizujemy w ten sposób własny plan sezonowania drewna – zakup mokrego będzie zdecydowanie bardziej opłacalną inwestycją.

Aby drewno nadawało się do bezpiecznego, czystego spalania w kominku, jego wilgotność nie powinna przekraczać 20%. Utrzymanie wilgotności poniżej wskazanego poziomu sprawi, że kominek stanie się nie tylko klimatycznym, ale i wydajnym źródłem ogrzewania w miesiącach zimowych – radzi Tomasz Kostecki, dyrektor handlowy w firmie Unico.

Jak zmierzyć wilgotność drewna? W tym celu wykorzystuje się wilgotnościomierze – na rynku istnieje możliwość nie tylko zakupu, ale także wypożyczenia takich urządzeń, co może się okazać szczególnie przydatne osobom, które sezonują drewno rzadko i od razu w dużych ilościach. Warto wiedzieć, że profesjonalny wilgotnościomierz to sprzęt wart kilka tysięcy złotych – tańsze odpowiedniki pozostawiają wiele do życzenia w kwestii wiarygodności dokonywanych pomiarów.

Sezon grzewczy bez suchego drewna?

Jeżeli jednak kończy się lato, a my nie posiadamy odpowiednio wysezonowanego drewna, nie warto tracić czasu w sklepach stacjonarnych czy internecie na poszukiwanie suchego drewna – znacząca większość przygotowanego surowca jest bowiem z Polski eksportowana do krajów Zachodniej Europy – ta część, która pozostaje przeznaczona do sprzedaży w kraju, osiąga niezwykle wysokie ceny. Co na to zaradzić?

Z pomocą przychodzi brykiet drzewny – to stosunkowo tanie i wydajne rozwiązanie. Warto jednak zwrócić uwagę na to, by wybrany brykiet pochodził z drzew liściastych, które zasadniczo zapewniają spalanie o wiele wyższej jakości niż drewno iglaste. Na rynku dostępne są brykiety różnych producentów, warto więc zaopatrzyć się w niewielkie ilości kilku rodzajów, by samemu przekonać się, który brykiet najbardziej nam odpowiada.

sezonowanie drewna

Nowoczesny kominek

Dobrze wysezonowany opał sprawi, że zachowanie kominka w czystości będzie łatwiejsze, a my nie będziemy musieli tak często zaglądać do środka, by sprawdzić, czy całe drewno się wypaliło. Aby jeszcze bardziej komfortowo palić w kominku, możemy skorzystać z elektronicznego sterowania w kominkach. Integra, bo tak nazywa się autorski system firmy Unico, pozwala na stuprocentowo bezobsługowe spalenie pojedynczego załadunku drewna.

Jak to działa? Wystarczy załadować drewno do paleniska, rozpalić od góry, a sterownik zadba o to, by cały ładunek spalił się ekonomicznie, ekologicznie i jak najdłużej dostarczał ciepło do budynku. Warto wiedzieć, że domy energooszczędne wymagają zazwyczaj nie więcej niż jednego lub dwóch załadunków do pełnego nagrzania. Co więcej, wgrane algorytmy sterownika wykryją anomalię i przerwą spalanie, jeżeli wykryją niewłaściwy (na przykład mokry) opał lub otwarte drzwiczki kominka. W ten sposób system Integra dba o bezpieczeństwo oraz efektywność spalania.

Wykorzystaj pełnię lata i już dziś zadbaj o prawidłowe przygotowanie drewna na opał – pozwoli Ci to zaoszczędzić oraz zadbać o środowisko!

2 odpowiedzi na “Jak prawidłowo sezonować drewno kominkowe”

  1. Balon pisze:

    Na pewno nie tak jak na zdjęciu

  2. Wojtek pisze:

    A jak – tak sezonowali na podlasiu nasi dziadowie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Udostępnij

  • Polecane

    NO CONTENT

  • Wszystkie prawa zastrzeżone | All rights reserved VipMajster.pl 2024