Menu
Płyta indukcyjna czy gazowa

Płyta indukcyjna czy gazowa – która okaże się lepszym wyborem?

Urządzając kuchnię z pewnością przyjdzie nam podejmować niejedną trudną decyzję. Pytań będzie mnóstwo, a wśród nich– płyta indukcyjna czy gazowa? Co w naszym przypadku będzie lepszym rozwiązaniem? Jak to bywa w większości przypadkach i tutaj każda z opcji posiada wady i zalety. Pod uwagę należy wziąć kilka kluczowych kwestii, a w tym chociażby bezpieczeństwo użytkowania. Jeśli nadal zastanawiasz się, co będzie dla Ciebie najlepszą inwestycją to koniecznie zapoznaj się z wadami i zaletami obydwu wariantów, co ułatwi Ci podjęcie ostatecznej decyzji.

Czym różni się płyta gazowa od indukcyjnej?

Skrótem można rzecz, iż te dwa rozwiązania posiadają same różnice. Jedyną wspólną cechą może być estetyczny wygląd. Poza tym, niemalże na każdej płaszczyźnie widzimy, iż owe opcje różnią się sposobem działania, montażem, wydajnością, eksploatacją czy kosztem zakupu. Dość duże zróżnicowanie pojawia się także w kwestii bezpieczeństwa użytkowania, co zostało już wyżej wspomniane. Zatem, która opcja będzie dla na najlepszą inwestycją? Sprawdźmy!

Płyta indukcyjna – zalety.

Z roku na rok coraz większą popularnością cieszy się płyta indukcyjna. Nie ma w tym dziwnego – posiada ona wiele mocnych stron, które sprawiają, że chętnie wybieramy ją do naszej kuchni. Najważniejsze zalety płyty indukcyjnej to:

bezpieczeństwo użytkowania – nie mamy tutaj do czynienia z palnikami, więc mamy pewność, że żaden garnek się z nich nie zsunie. Jeśli przez przypadek sami zahaczymy naczynie, również nie spowoduje to jego upadku. W najgorszej sytuacji przesunie się w daną stronę, ale z pewnością nie wyleje się jego zawartość;

estetyczny wygląd – to na co zwracamy uwagę właściwie od razu już w sklepie to przede wszystkim gładka i równa powierzchnia. Ma to również duży wpływ na łatwiejsze utrzymanie owej płyty w czystości. Prócz tego jest ona montowana na jednym poziomie z blatem – to także decyduje o ostatecznym wyglądzie kuchni. Płyta indukcyjna potrafi idealnie wkomponować się w każdą aranżację, a to głównie dlatego, iż nie rzuca się w oczy;

wygoda użytkowania – jeśli faktycznie dużo gotujemy w domu to płyta indukcyjna może okazać się jednym z naszych najlepszych wyborów. Otóż jak już poniekąd zostało wspomniane, garnki czy patelnie stoją na niej stabilnie i to niezależnie od ich wielkości;

samoczynne wyłączenie – następuje to w sytuacji wykipienia potrawy. Warto tu jednak zaznaczyć, że jeszcze nie wszystkie płyty indukcyjne są wyposażone w ową funkcją. Dobrze jest jednak zwrócić na to uwagę, ponieważ w sytuacji, kiedy wykipi nam mleko, ziemniaki czy cokolwiek innego to naczynie nie przypali się ani nie spali. To kolejna zaleta zwiększająca nasze bezpieczeństwo podczas gotowania;

opcja zatrzymania grzania w przypadku zdjęcia garnka – podnosząc jakiekolwiek naczynie z płyty indukcyjnej, grzanie natychmiast zostanie wstrzymane. Zatem kolejny raz podnosimy bezpieczeństwo podczas korzystania z płyty indukcyjnej. Jakby było mało, w tej sytuacji dbamy również o kwestie oszczędzania zużycia energii.

Płyta indukcyjna czy gazowa

Płyta indukcyjna – wady.

Czy płyty indukcyjne mają jakiekolwiek minusy? Biorąc pod uwagę powyższe zalety i rosnącą popularność wydawałoby się, że nie. A jednak… Należy tu jednak wspomnieć, że wymienione poniżej wady to kwestia indywidualna. Mimo tego, to co rzuca się nam od razu w oczy to miesięczne koszty użytkowania. Owe płyty zasilane są energią elektryczną, a to automatycznie przekłada się na wyższe rachunki. Zauważą to szczególnie osoby, które preferują częste gotowanie w domu. Co oprócz tego może nas powstrzymać od zakupy płyty indukcyjnej? To przede wszystkim:

koszt zakupu – będziemy musieli za nią zapłacić o wiele więcej niżeli za płytę gazową;

obciążenie sieci – zanim zakupimy płytę indukcyjną warto sprawdzić czy nasza dotychczasowa instalacja elektryczna podoła jej pracy. Jeśli nie jest ona odpowiednio solidna to będziemy musieli ją wzmocnić, a to wiąże się z dodatkowymi kosztami;

koszty eksploatacji – dość wysokie, szczególnie jeśli porównamy je z innymi dostępnymi rozwiązaniami. Niektórych nadal może to dziwić – w końcu nowoczesny płyty indukcyjne są energooszczędne. Owszem, ale nie da się ukryć, iż cena prądu nie należy do najtańszych;

odporność na uszkodzenia – jak na tego typu urządzenie, ta odporność jest stosunkowo mała. Mimo stosowania przez producentów nowych rozwiązań, które mają na celu wzmocnić płytę, ta nadal jest podatna na pęknięcia. Głównie mowa tu o sytuacjach, kiedy upadnie na nią ciężki przedmiot z wysokości;

trudności w serwisowaniu – biorąc pod uwagę wiele różnych awarii należy mieć świadomość, że najczęściej kończy się to wymianą płyty. Zatem możliwość naprawy występuje naprawdę rzadko, a to w konsekwencji generuje o wiele większe koszty;

konieczność używania specjalnych naczyń – jeśli po raz pierwszy kupujemy płytę indukcyjną musimy mieć świadomość, że działają na niej tylko i wyłącznie specjalne naczynia. Dotychczasowe garnki czy patelnie możemy wyrzucić. Inwestycja w owa płytę wiąże się zatem z kolejnymi wydatkami.

Płyta gazowa – zalety.

Płyta indukcyjna jest coraz popularniejsza, ale czy to oznacza, że płyta gazowa nie jest warta naszej uwagi? Posiada ona kilka kluczowych zalet, które mogą przekonać nas do jej zakupu. Jednym z najważniejszych jest z pewnością koszt jej użytkowania. Jakie dodatkowo mocne strony posiada to rozwiązanie. Kluczowe plusy płyty gazowej to:

koszty eksploatacji – naprawdę niskie. Choć wszystko ostatnio drożeje, a w tym także gaz to nie da się ukryć, że to nadal najtańsza opcja;

koszt zakupu – za płytę gazową możemy zapłacić nadal o wiele mniej niżeli na płytę indukcyjną. Z pewnością duży wpływ ma na to fakt, iż są one łatwo dostępne;

przyłączenie do sieci – proste. Nie musimy martwić się o obciążenie sieci i to niezależnie od tego czy płytę podłączamy do instalacji gazowej czy do butli;

prosta budowa – w tym przypadku istnieje większe prawdopodobieństwo, że razie awarii będziemy mogli serwisować płytę gazową, a co za ty idzie – uniknąć jeszcze większych kosztów.

Płyta indukcyjna czy gazowa

Płyta gazowa – wady.

W przeciwieństwie do płyty indukcyjnej, płyta gazowa to opcja o wiele tańsza, a przede wszystkim niedroga w eksploatacji. To jednak nie oznacza, że jest pozbawiona wad. To najpopularniejszych możemy zaliczyć:

niskie bezpieczeństwo użytkowania – z uwagi na fakt, że mamy do czynienia z gazem musimy dbać o szczelność instalacji. W przypadku, kiedy pojawi się choć niewielka nieszczelność może dojść do najgorszego, czyli do wybuchu;

niestabilność – odstające palniki sprawiają, że postawione na nich garnki czy inne naczynia mogą się wywrócić. Szczególnie należy być ostrożnym w sytuacji, kiedy są one wypełnione gorącą zawartością – stwarza to dla nas niebezpieczeństwo;

kwestia estetyki – i tu kolejny raz mowa o odstających palnikach, które mają również wpływ na wygląd naszej kuchni. Mogą one bowiem wyglądać dość niekorzystnie w przypadku niektórych aranżacji, a już w szczególności wtedy, kiedy urządzamy kuchnię w stylu minimalistycznym.

PODSUMOWANIE

Które rozwiązanie będzie dla nas lepsze – płyta gazowa czy płyta indukcyjna? Pomimo znajomości wad i zalet obydwu opcji ostateczna decyzja nadal może być trudna do podjęcia. Z jednej strony, wybierając płytę indukcyjną możemy zwiększyć poziom bezpieczeństwa z jej użytkowania czy przyspieszyć przygotowywanie potraw. Z drugiej strony, wiąże się z to z większym wydatkiem. Ostateczny wybór jest zatem sprawą indywidualną. W końcu każdy z nas ma inne potrzeby. Jeśli jednak pomimo tego nie jesteśmy przekonani do jednej z tych opcji, możemy pójść na kompromis jakim jest płyta gazowo-indukcyjna. To rozwiązanie 2w1, które zadowoli każdego domownika.

G.T.

2 odpowiedzi na “Płyta indukcyjna czy gazowa – która okaże się lepszym wyborem?”

  1. […] może pozwolić sobie praktycznie każdy. Zważywszy natomiast na ich większą funkcjonalność, płyty indukcyjne w porównaniu do tradycyjnych płyt gazowych i ceramicznych, ich kupno jest znacznie bardziej uzasadnione pod względem […]

  2. Wacław pisze:

    A płyta ceramiczna ? Na samej indukcji rodzą się straty. Na rezystancji strat indukcyjnych nie ma. Płyta ceramiczna dłużej utrzymuje od indukcyjnej skumulowane ciepło, co w kuchni często się przydaje.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Udostępnij

  • Polecane

    NO CONTENT

  • Wszystkie prawa zastrzeżone | All rights reserved VipMajster.pl 2024